Romney si vybral kongresmana Paula Ryana za kandidáta na viceprezidenta USA

11.08.2012 Celý región

Norfolk 11. augusta (TASR) - Republikánsky kandidát na post amerického prezidenta Mitt Romney si za svojho viceprezidentského partnera vybral Paula Ryana, kongresmana za štát Wisconsin. Tlačovej agentúre Associated Press (AP) to dnes uviedol republikán, oboznámený so situáciou.

Zdroj agentúry AP si želal zostať v anonymite, keďže nie je poverený informovať médiá a verejnosť o tejto záležitosti. Rovnakú správu priniesla aj americká televízia NBC News.

Romney má podľa očakávania predstaviť Ryana (42) ako kandidáta na post amerického viceprezidenta dnes o 15.00 h SELČ na predvolebnom zhromaždení v meste Norfolk v štáte Virgínia.

Romney tak ukončí niekoľkomesačné hľadanie partnera, s ktorým pôjde do boja o Biely dom proti demokratickému prezidentovi Barackovi Obamovi a jeho viceprezidentovi Joeovi Bidenovi.

Republikán Romney oznámi meno svojho viceprezidentského partnera v čase, keď si snaží napraviť povesť, poškodenú negatívnou kampaňou demokratov proti svojej osobe, a dobehnúť zaostávanie v preferenciách za Obamom.

Paul Ryan šéfuje rozpočtovému výboru Snemovne reprezentantov. Niektorí členovia Republikánskej strany ho vnímajú ako most medzi škrobenými, konzervatívnymi straníckymi veteránmi a rozhnevanými konzervatívnymi aktivistami, ktorí nikdy nemali vrúcny vzťah k Romneymu.

Viceprezidentský kandidát sa pripojí k Romneymu na jeho autobusovom turné po štyroch nerozhodnutých štátoch, ktoré sa začína dnes na vojnovej lodi USS Wisconsin, kotviacej v Norfolku, a pokračuje cez Severnú Karolínu a Floridu s utorkovým cieľom v Ohiu.

Romney v ostatnom čase začal zaostávať v preferenciách oproti úradujúcemu prezidentovi Obamovi. Predvolebná kampaň sa točí predovšetkým okolo slabých výsledkov americkej ekonomiky.

Zdroj: Associated Press, Reuters
 

Vyberte región